Ce ne facem cu pirateria?

Absolut nimic. Spun acum concluzia pentru cei care nu vor sa treaca prin tot articolul.

Industria muzicala romaneasca e in buda pentru ca sunt prea orgoliosi si infumurati ca sa se adune si sa vanda pe un singur site, zice Pyuric.

In plus, Romania nu prea foloseste carduri si exista [prin lege] un pret minim de a cumpara muzica de pe net – pret care este imens si nu merita.

Zilnic ni se plange macar un cititor pe Monden.info ca nu gaseste un album proaspat lansat ]desi l-a cautat in toate magazinele mari] sau ca vrea sa cumpere un mp3 si nu are de unde.

O solutie care mie mi se pare ok insa nu cred sa ajunga in urmatorii 5 ani sa fie pusa in practica: sa ni se mareasca pretul abonamentului la net iar acei bani sa ajunga la cei care detin drepturile de autor / interpretare ale pieselor. Pyuric@ Manafu: Eradicarea pirateriei trebuie sa mai astepte.

E foarte posibil ca in cativa ani sa platim toti in plus la net pentru drepturi de autor cum si preturile CD/DVD-urilor au crescut in Canada pentru ca o parte din bani sa se duca la producatorii de continut.

Nu e deloc bine, tu esti OK sa se duca banii tai la manelisti desi nu asculti manele? Vrei ca banii tai sa se duca la Adobe desi tu nu folosesti Photoshop? Vrei ca banii tai sa se duca la Microsoft desi tu folosesti Linux? Vrei sa se apuce Oradeanul de cantat nasol si o parte din banii tai sa se duca la el pentru ca-i artist?

Administratorul clubului PodZ, cercetat pentru piraterie. Eu vreau sa vad care club plateste pentru toata muzica pe care o difuzeaza.

Despre consumatorul eu:

– am jucat foarte multe jocuri piratate, mi-am cumparat tot ce mi-a placut si acum am o colectie mica de jocuri, toata seria HalfLife1 si Starcraft.

steam games
– am vazut foarte multe filme piratate, cele care mi-au placut le-am vazut si la cinematograf (X-men, Transformers, Dark Night etc)

– mai am niste softuri mici si ieftine cumparate + doua licente de Windows in casa, licenta Zone Alarm

– am cumparat albume Hip Hop

– am vrut sa-mi cumpar cont la Netflix ca sa ma pot uita legal la filme dar ei vand doar pentru US iar in EU nu este un serviciu care sa ofere asa ceva

– folosesc foarte multe softuri open source

Ce urmeaza? Sa merg la cinematograf la Wolverine si altele, sa-mi cumpar o licenta Total Commander, sa-mi mai cumpar un soft de editare foto, sa cumpar ultimul album Cumicu, sa piratez dupa care sa cumpar Starcraft2 in momentul cand apare.

TOATE CELE DE MAI SUS LE-AM CUMPARAT PENTRU CA PIRATAND AM AVUT OCAZIA SA TESTEZ SI SA VAD DACA MERITA PE DEPLIN BANII MEI DE ROMAN SARAC! Incerc cat pot de mult sa respect efortul celor care au creat continutul de care am nevoie.

Cinematograful nu-ti da banii inapoi daca mergi la un film prost, nici Adobe daca nu-ti merge Photoshop CSx, nici Microsoft daca ai dat ca prostu` banii pe Vista.

Trag filme de pe net pentru ca in Ro un film apare la 1-2-3-4 saptamani dupa ce e lansarea lui in restul lumii. EU IL VREAU ACUM! PESTE O LUNA UIT DE EL!

NU PUTETI SA FACETI NIMIC CU PIRATERIA CAT TIMP NU LUCRATI IN FAVOAREA CONSUMATORULUI!

Dati-ne metode sa cumparam ieftin si rapid muzica, filme si softuri si atunci aveti o scuza daca nu va cumpara lumea! E usor sa zici ca nu te cumpara lumea din cauza pirateriei dar CD-ul tau nu se vinde nici online si nu-l gasesc nici la taraba.

Dar traim in Romania si nimic n-o sa se schimbe.

Sa piratam bine! Fucking grow up and get off my lawn!

17 thoughts on “Ce ne facem cu pirateria?”

  1. Nici in tarile cu nivel de trai mult mai inalt si la un nivel mult mai mare a organizarii nu s-a eradicat pirateria.
    Si germanul descarca de pe PirateBay, si americanul de pe Demonoid, si elvetianul de pe Mininova. Pentru ca poate.
    O formatie occidentala a facut un experiment: si-au oferit ultimul album spre descarcare de pe net gratis – adica nu chiar gratis, dadeau posibilitatea fanilor sa plateasca cat vor pentru descarcare.
    Si doar in jur de 30% au descarcat gratis, ceilalti au platit o suma oarecare ca semn de consideratie.

  2. ^ In Asia nu se mai vand albume de 10 ani, au oprit productia lor dupa ce le-au scazut vanzarile cu 90% odata cu cresterea accesului la Internet de mare viteza, exact ce se intampla in SUA si Europa acum… Casele lor de discuri erau nostalgice, spuneau ca daca muzica e buna atunci cu siguranta va cumpara lumea albume, insa pe urma li s-a demonstrat ca se inseala. Au introdus vanzarile online si acum 50% din incasarile lor vin din asta + alte sponsorizari , branding [vanzari de produse pe net etc].

    Mai citez din celelalte comentarii ale mele de la Manafu:

    “Exista orgolii, exista artisti care nu stiu daca ei au drepturile digitale sau casele lor de discuri, exista case de discuri care vor sa vanda albume insa nu vor sa vanda pe site-urile altora si nici nu vin ele cu o solutie, exista albume care nu se gasesc NICAIERI desi au fost lansate, exista albume ale unor artisti care ar vinde ca lumea insa nu sunt promovate. […] Nu sunt de acord cu pirateria, insa casele de discuri si artistii cer ft multi bani de la site-urile gen YouTube, mai multi decat exista, ideea cu banii din publicitatea online nu functioneaza inca. […] Cumva trebuie sa ajunga bani la artisti, insa si ei cer exagerat de mult. Trebuie gasit un echilibru.”

  3. In Ungaria (si cred ca in multe alte parti) exista o taxa de drepturi de autor inclusa in orice fel de suport, fie el digital sau nu (CD gol, hartie de copiator, etc). Deasemenea, baietii au inventat o taxa de “DJ”, prin care orice DJ isi poate legaliza CD-urile inscriptionate cu muzica descarcata de pe net. Banii ajung la autoritatea responsabila pentru impartirea lor, care la randul lui le plateste artistilor, caselor de discuri, producatorilor de software etc.
    Dar nici asta nu e o solutie…

  4. Nu cred ca poti avea o pozitie “gri” fata de piraterie. Pirateria e ceva ilegal si atat. Totusi, este o consecinta a nivelului scazut de trai. Dar nu poti gasi scuze pt furt.

    Intotdeauna, legat de piraterie, va fi o pozitie oficiala, si una neoficiala. Oficial, eu nu piratez. 🙂

  5. @Oradeanul: oficial daca tu descarci si incerci un soft nu se numeste piraterie, se numeste trial. Intr-adevar, daca un trial version iti ofera doar functionalitate limitata e normal sa vrei sa incerci functiile “full” inainte sa-ti dai seama daca vrei sa cumperi sau nu.
    Efectiv deblocarea functiilor “full” poate fi considerata piraterie. Daca esti prins.

  6. The Fan: ’taxa’ se numeÈ™te Copie Privată È™i există È™i în România de fooooarte mult timp. AÈ™a că nu vă grăbiÈ›i să spuneÈ›i că nu plătiÈ›i  🙂

    Orădeanul: nu simplifica discuÈ›ia, n-are nicio legătură cu manelele. Drepturile de autor din România se duc la autorii străini (peste 60%) È™i cei români, de la muzică simfonică la rock, de la spoturi publicitare la dance È™i house.

    Am scris multe articole despre piraterie pe blog, cel mai recent este:
    http://www.hiq.ro/blog/florin/2009/04/26/eradicarea-pirateriei-incepe-cu-relaxarea-legislatiei/

  7. Daca un joc nu ar costa 50E da l-as cumpara. Sau daca salariul meu ar fi 2000e as fi dat 50e pe un joc.

    Am o colectie de 24 de jocuri originale printre care toata seria Command & Conquer, Toata seria HALF-LIFE (incluzand hl1 si hl2+expansiuni)

    De obicei imi cumpar jocurile de pe steam, de ce? ca nu mai platesc bani in plus pe cd ambalaj marketing. Si cel mai des le cumpar la oferte.

    Cand a aparut the orange box (hl2, ep 1, ep 2, portal, tf2)am dat pe el 150ron .. acum era 10$ oferta de weekend pe steam.

    Il urmez pe Laurentiu si va arat dovada: http://furtuna.ro/blog/wp-content/uploads/2009/04/mysteamgames.jpg
    http://furtuna.ro/blog/wp-content/uploads/2009/04/mygames.jpg

  8. Haha, si eu mi-am luat HL1 de pe steam… m-am jucat odata cu el, timp de aprox. 2 ore (asta a fost acum cca 3 luni), de atunci nu stiu daca m-am jucat 1 ora intreaga 🙂

  9. Ce spunea Pyuric în legătură cu mărirea prețului la internet pentru drepturile de autor mi se pare cea mai mare imbecilitate ( no offence mate ).
    Adică stai : să plătesc eu pentru manele sau pentru trupa lui Florin ( sau pentru ‘artiști’ străini de genul 50 cent sau Piranha )? Chestii de care fuuuuuuug și nu cred că sunt singurului. Åži stai un pic! Câți artiști scot bani din vânzările de CD-uri? Cei care au casele lor de discuri și atât! Așa, 2 la mână: jur cu mâna pe inimă că n-am nici măcar un mp3 pe calculator! Am început să ascult radio-uri on-line ( recomand cu mâna pe inimă Radio Venus ) sau trec pe un trilu, deezer, grooveshark, dacă mi se face ‘poftă’ de vreo piesă.
    Trecând la partea cu filmele… Mă enervează, ca și pe matale, că în România apar filmele după 2-3 luni. Åži mai punctăm și prețul tâmpit ( cel puțin la multiplex ) de 10+ RON ( mai adăugăm un pop-corn, un suc, etc ). Un alt minus aici, e drept cam aberant, e că nu oprește nimeni filmul dacă eu vreau să fumez o țigară ( și nu cred că-s singurul ). Revenind la preț. Cred că fiecare dintre noi știe cât de plin e cinematograful miercuri seara ( mulțumită Orange ). Mi se pare mie sau lor le convine să aibă în sala 10 oameni cu 10+ sau 100 oameni cu 7 RON? Rebranding, remarketing, re, re, re!
    Soft-uri ( vrem nu vrem, toți le folosim ). Seba ca și persoană fizică nu-și va cumpăra Photoshop CS3 pentru suma de 1000+$. De ce? Pentru că salariul minim în România e de 200$ ( un calcul simplu ne spune că asta ar însemna 6 luni de economie pentru PS3 ). FAIL! Aici greșesc producătorii ( vorbesc acum de o arie restrânsă ). De ce să plătesc eu 1000$ pentru un soft dacă-l folosesc în scopuri personale? De ce să nu platesc eu 300 și o companie să plătească grămada de bani? Windows? Dap, este licențiat ( momentan doar unul, restul sunt în curs ). Alternativa Open Source? Yes SIR!
    Hai să vă spun ceva. Bill Gates când a lansat XP-ul a dat mână liberă la update-urile sistemelor piratate. Da! Home Userilor. Companiile sunt cele vizate în ceea ce privește sistemele de operare ( ne-ar vrea el și pe noi, dar asta e altă poveste 🙂 ).
    În speranța că cineva o să înțeleagă ceva din ce-am spus eu mai sus vă salut ( scuzați incoerența ), iar pentru cei care au de gând să atace acest comentariu : n-aveți decât, dar aștept păreri constructive ( sunt un leu, ca și zodie, deci îmi schimbați foarte, foarte, foarte greu punctul de vedere 😛 ).

    Amin!

  10. “entru ca in Ro un film apare la 1-2-3-4 saptamani” poate or apare acolo la Bucuresti dar, unde stau eu apare dupa luni de zile sau NICIODATA !

  11. @Sebah: nici eu nu mai am de mult mp3-uri in calculator, traiasca Deezer, Imeem, Last.fm, YouTube, Trilulilu, eOk… iPod… N-am zis ca ar fi o solutie ideala cea cu taxa la ISP, dar … e si asta o varianta. 🙂 Oricum, sa stii ca nimeni nu mai scoate bani din vanzarile de cd-uri (fiindca cd-urile nu se mai vand, cd-urile nu se mai gasesc, nu se mai promoveaza, casele de discuri spun ca au facut 10.000 si s-au vandut 1.000 cand de fapt au facut 5.000 si au vandut 4.000, ca sa le intre lor mai multi bani etc etc etc etc etc)

  12. “Orădeanul mai este bănuit și că ar fi copiat mai multe programe pentru calculator neautorizate.” (citat de pe bihoreanul.ro, scos din context)

    Sirop, nu mai pirata 😀

  13. „daca am avea si noi salarii ca in SUA sau Germania….. nu am mai pirata asa.”

    Problema nu se pune aÈ™a, altfel, pot să mă plâng în acelaÈ™i mod È™i pentru că nu-mi permit un merÈ›an ultimul model.

    În altă ordine de idei, Seba, PS3 nu-i pentru tine. Ori È›i-l permiÈ›i pentru că faci bani cu el ori nu.

    PreÈ›ul este conform cu realitatea pentru acea categorie de produs. De ce nu te plângi la fel pentru preÈ›urile exorbitante la aparatele foto profesionale ?

    Nu îÈ›i permiÈ›i PS3 ? Există GIMP È™i alte opÈ›iuni mai ieftine.

    O să fiu de acord cu adăugarea de greutăÈ›i în plus la factura de net când vor dovedi că eu fac trafic cu conÈ›inut protejat.

    Altfel le dau un mare jet È™i un proces bonus, să vedem cum È™ade asta.

Comments are closed.

Discover more from Oradeanul.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading